1. Соціально – економічна характеристика професій
|
Галузь народного господарства |
Громадське харчування |
Потреба в кадрах |
Постійна, сезонна |
Географія професій |
Скрізь поширена |
Тип підприємства чи організації |
Підприємства громадського харчування: підприємства швидкого харчування, комбінати по виготовленню напівфабрикатів, будинкові кухні, ресторани, їдальні, буфети, кулінарії, кафе |
Тип первинного колективу |
Індивідуальна і бригадна праця |
2. Виробнича характеристика професії
|
Місце робити |
Кухня |
Знаряддя праці |
Механізовані, ручні: електропечі, машини для обробки продуктів, холодильні камери, напівавтомати для готування борошна і тіста, для чищення, нарізки овочів, змішувачі, міксери, дозіровщики, кухарська голка, черпак, ніж тощо |
Предмет праці |
Обробка продуктів |
Мета праці |
Перетворююча (готування та відпуск страв) |
Основні виробничі операції |
Кулінарна обробка продуктів, різання овочів, фруктів, оформлення кулінарних виробів |
Професіональне знання, уміння, навички |
Повинен знати: правила збереження продуктів, режим і подовженість їх первинної і теплової обробки; норми, співвідношення і послідовність закладки сировини; правила складання меню, санітарно-гігієнічні вимоги до готування їжі |
3. Санітарно-гігієнічна характеристика професій
|
Ступінь ваги і напруженості праці |
Фізична праця середньої ваги |
Обмеження по статі і віку |
Відсутні |
Змінність |
Двозмінна |
Режим праці і відпочинку |
8-годинний робочий день |
Завантаженість аналізаторів |
Нюховий, дотикальний, руховий і зоровий аналізатори |
Несприятливі фактори |
Шум, висока температура повітря в цеху |
Медичні протипоказання |
Захворювання нервової системи, туберкульоз, дальтонізм, порушення психіки, простудні захворювання |
4. Вимоги професії до індивідуально психологічних особливостей фахівця
|
Нейродинаміка |
Пристосування за рахунок індивідуального стилю діяльності |
Психомоторика |
Гарна зорова і моторна координація, високий ступінь координації руху рук |
Сенсорно-перцептивна сфера |
Розвита тактильна, м'язова і температурна чутливість, гарний нюх, дотик, смак |
Пам'ять |
Оперативна пам'ять, довільне запам'ятовування |
Увага |
Велика стійкість, концентрація уваги, переключення, розподіл уваги |
Мислення |
Наочно діюче мислення, просторове представлення |
Інтелект |
Розвитий невербальний інтелект |
Емоційно-вольова сфера |
Спеціальні вимоги не представляються |
Риси характеру |
Акуратність, витривалість, відповідальність |