Професіограма "Кондитер" PDF Друк e-mail
Написав Administrator   

1. Соціально – економічна характеристика професій

Галузь народного господарства Харчова промисловість, кондитерська
Потреба в кадрах Постійна
Географія професій Скрізь поширена
Тип підприємства чи організації Підприємства кондитерської промисловості
Тип первинного колективу Бригада або індивідуальна праця

2. Виробнича характеристика професії

Місце робити Постійна, кондитерський цех
Знаряддя праці Устаткування, яке застосовується в кондитерській промисловості (маслорізка, ізюмомийка, варочні казани, кремозбивальні машини, ножі, отсадочні мішки, наконечники різної форми, змішувачі нагромаджувачі)
Предмет праці Основна і підсобна сировина, яка підлягає ретельній обробці, використовується в кондитерському виробництві: борошно, цукор, крохмаль, дріжджі, молоко, вершки, яйця, жири, кава, какао, харчові барвники, ароматичні речовини
Мета праці Перетворення: виготовлення тортів, тістечок, печива, пряників, цукерок, шоколаду, бісквітів
Основні виробничі операції Фільтрація, зважування сировини, готування тіста за спеціальною технологією, регулювання температури, вологості тіста, тривалість замісу, частота обертання місильних чи збивальних машин, регулювання режиму випічки
Професіональне знання, уміння, навички Повинен знати: необхідні науково-технологічні процеси готування цукерок, бісквітів, шоколаду, тортів; асортимент виробів, що випускається, види сировини, смакових і ароматичних речовин, розпушувачів і барвників, сорту борошна, його властивості, рецептури готування кондитерських виробів, способи обробки кремами, помадкою, шоколадом, пристрої та устаткування, правила їх експлуатації
Повинен вміти: готувати різні види тіста, крему, навичок проводити відважування, відмірювання сировини, вимішування, збивання тіста, обробка виробів

3. Санітарно-гігієнічна характеристика професій

Ступінь ваги і напруженості праці Фізична праця середньої ваги
Обмеження по статі і віку Немає
Змінність Частіше однозмінна
Режим праці і відпочинку 8-годинний робочий день
Завантаженість аналізаторів Нюховий, дотиковий і руховий аналізатори
Несприятливі фактори Висока температура повітря і вологість у приміщенні, одноманітна поза, виконання робіт вручну
Медичні протипоказання Серцево-судинні, шкірні і простудні захворювання, захворювання нервової системи

4. Вимоги професії до індивідуально психологічних особливостей фахівця

Нейродинаміка Сильна й урівноважена нервова система, спеціальних вимог немає
Психомоторика Точність рухів, фізичний розвиток у межах норми
Сенсорно-перцептивна сфера Добре розвинуті нюх і дотик
Пам'ять Короткочасна й оперативна пам'ять
Увага Концентрація уваги й об'єм уваги
Мислення Розвинуте наочно-діюче і наочно-образне мислення
Інтелект Розвинутий невербальний інтелект
Емоційно-вольова сфера Добра вольова регуляція психічних процесів
Риси характеру Акуратність, ввічливість, тактовність
 
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:

Контакти

03680, м. Київ,
вул. Дорога Кільцева, 4-а
тел. (044) 274-12-48;

тел. (044) 406-43-49.