1. Соціально – економічна характеристика професій
|
Галузь народного господарства |
Харчова промисловість, кондитерська |
Потреба в кадрах |
Постійна |
Географія професій |
Скрізь поширена |
Тип підприємства чи організації |
Підприємства кондитерської промисловості |
Тип первинного колективу |
Бригада або індивідуальна праця |
2. Виробнича характеристика професії
|
Місце робити |
Постійна, кондитерський цех |
Знаряддя праці |
Устаткування, яке застосовується в кондитерській промисловості (маслорізка, ізюмомийка, варочні казани, кремозбивальні машини, ножі, отсадочні мішки, наконечники різної форми, змішувачі нагромаджувачі) |
Предмет праці |
Основна і підсобна сировина, яка підлягає ретельній обробці, використовується в кондитерському виробництві: борошно, цукор, крохмаль, дріжджі, молоко, вершки, яйця, жири, кава, какао, харчові барвники, ароматичні речовини |
Мета праці |
Перетворення: виготовлення тортів, тістечок, печива, пряників, цукерок, шоколаду, бісквітів |
Основні виробничі операції |
Фільтрація, зважування сировини, готування тіста за спеціальною технологією, регулювання температури, вологості тіста, тривалість замісу, частота обертання місильних чи збивальних машин, регулювання режиму випічки |
Професіональне знання, уміння, навички |
Повинен знати: необхідні науково-технологічні процеси готування цукерок, бісквітів, шоколаду, тортів; асортимент виробів, що випускається, види сировини, смакових і ароматичних речовин, розпушувачів і барвників, сорту борошна, його властивості, рецептури готування кондитерських виробів, способи обробки кремами, помадкою, шоколадом, пристрої та устаткування, правила їх експлуатації Повинен вміти: готувати різні види тіста, крему, навичок проводити відважування, відмірювання сировини, вимішування, збивання тіста, обробка виробів |
3. Санітарно-гігієнічна характеристика професій
|
Ступінь ваги і напруженості праці |
Фізична праця середньої ваги |
Обмеження по статі і віку |
Немає |
Змінність |
Частіше однозмінна |
Режим праці і відпочинку |
8-годинний робочий день |
Завантаженість аналізаторів |
Нюховий, дотиковий і руховий аналізатори |
Несприятливі фактори |
Висока температура повітря і вологість у приміщенні, одноманітна поза, виконання робіт вручну |
Медичні протипоказання |
Серцево-судинні, шкірні і простудні захворювання, захворювання нервової системи |
4. Вимоги професії до індивідуально психологічних особливостей фахівця
|
Нейродинаміка |
Сильна й урівноважена нервова система, спеціальних вимог немає |
Психомоторика |
Точність рухів, фізичний розвиток у межах норми |
Сенсорно-перцептивна сфера |
Добре розвинуті нюх і дотик |
Пам'ять |
Короткочасна й оперативна пам'ять |
Увага |
Концентрація уваги й об'єм уваги |
Мислення |
Розвинуте наочно-діюче і наочно-образне мислення |
Інтелект |
Розвинутий невербальний інтелект |
Емоційно-вольова сфера |
Добра вольова регуляція психічних процесів |
Риси характеру |
Акуратність, ввічливість, тактовність |