1. Соціально – економічна характеристика професій
|
Галузь народного господарства |
Громадське харчування |
Потреба в кадрах |
Постійна, сезонна |
Географія професій |
Скрізь поширена |
Тип підприємства чи організації |
Ресторани, кафе |
Тип первинного колективу |
Індивідуальна |
2. Виробнича характеристика професії
|
Місце робити |
Зал |
Знаряддя праці |
Холодильні камери, напівавтомати для готування коктейлів, для чищення, нарізки фруктів, змішувачі, міксери, дозіровщики, блендер, шейкер, крюшонниця |
Предмет праці |
Обробка продуктів та напоїв |
Мета праці |
Перетворююча (готування та відпуск напоїв) |
Основні виробничі операції |
Кулінарна обробка продуктів, різання овочів, фруктів, оформлення напоїв |
Професіональне знання, уміння, навички |
Повинен знати: асортимент, рецептури, технологію виготовлення страв і напоїв; форми складання серветок; правила оформлення столу квітами; види меню, порядок запису страв і напоїв в меню; правила і порядок подавання страв і напоїв, вимоги до їх оформлення і температури; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни. |
3. Санітарно-гігієнічна характеристика професій
|
Ступінь ваги і напруженості праці |
Фізична праця середньої ваги |
Обмеження по статі і віку |
Відсутні, але працюють переважно чоловіки |
Змінність |
Двозмінна |
Режим праці і відпочинку |
Тривалість робочого дня залежить від розпорядку роботи ресторану, кафе |
Завантаженість аналізаторів |
Нюховий, дотикальний, руховий і зоровий аналізатори |
Несприятливі фактори |
Шум |
Медичні протипоказання |
Захворювання нервової системи, туберкульоз, дальтонізм, порушення психіки, простудні захворювання |
4. Вимоги професії до індивідуально психологічних особливостей фахівця
|
Нейродинаміка |
Пристосування за рахунок індивідуального стилю діяльності |
Психомоторика |
Гарна зорова і моторна координація, високий ступінь координації руху рук |
Сенсорно-перцептивна сфера |
Розвита тактильна, м'язова і температурна чутливість, гарний нюх, дотик, смак |
Пам'ять |
Оперативна пам'ять, довільне запам'ятовування |
Увага |
Велика стійкість, концентрація уваги, переключення, розподіл уваги |
Мислення |
Наочно діюче мислення, просторове представлення |
Інтелект |
Розвитий невербальний інтелект |
Емоційно-вольова сфера |
Спеціальні вимоги не представляються |
Риси характеру |
Акуратність, витривалість, відповідальність, ввічливість, привітність |