Кваліфікаційна характеристика "Кондитер" PDF Друк e-mail

 

3-й розряд


Завдання та обов'язки. Готує прості масові торти, тістечка та інші поштучні кондитерські і хлібобулочні вироби з нанесенням трафаретного малюнка за етало-ном однією фарбою або з нескладним поєднанням фарб із різних видів сировини (борошняної, сирої маси або морозива). Виготовляє різні види тіста, кремів, начи-нок, фаршів; готує напівфабрикати, штампує, формує та викладає вироби на листи. Оздоблює вироби помадкою, марципаном, шоколадом, кремом тощо. Передає на га-рантування вироби з морозива. Випікає (смажить) вироби. Визначає готовність тіс-тових заготовок до випікання, садить їх у піч або у варильні (пекарські) шафи, сте-жить за процесом випікання, закінченням випікання (варіння) виробів, виймає їх, охолоджує.

 

Повинен знати: асортимент, рецептури і технологію виготовлення простих тортів, тістечок, поштучних кондитерських і хлібобулочних виробів масового попи-ту, включаючи заміс тіста і виготовлення кремів, начинок, вимоги до їх якості; ґату-нок борошна, його хлібопекарські якості; способи і прийоми оформлення виробів, техніку нанесення трафаретного малюнка за еталоном однією фарбою або з нескла-дним поєднанням фарб; техніку і способи оздоблення виробів помадкою, марципа-ном, шоколадом, кремом; режим і тривалість випікання (смаження) виробів; правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі; правила роботи підприємств громадського харчування; санітарні правила для підприємств громадського харчування; основи раціональної організації робочих місць; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

 

Кваліфікаційні вимоги. Повна або базова загальна середня освіта. Професій-но-технічна освіта або одержання професії безпосередньо на виробництві. Без вимог до стажу роботи.

 

Приклади робіт. Виготовлення різних видів тіста; нанесення трафаретного малюнка за еталоном однією фарбою або з нескладним поєднанням фарб і з різних видів сировини; випікання (смаження) виробів, визначення їх готовності.

 

4-й розряд


Завдання та обов’язки. Виготовляє різноманітні кекси, рулети, печиво вищого ґатунку роздрібного асортименту, торти і тістечка з різноманітної сировини (борошняного тіста, сирної маси, морозива) зі складним багатокольоровим візерунком, з роздільним розміщенням дрібних та середніх деталей малюнка та з різними традиційними переходами тонів. Здійснює фігурне нарізування випечених напівфабрикатів, формує, виготовляє деталі малюнка, оздоблень для тортів з шоколадом, крему, Бізе. Підбирає крем за кольорами, наносить малюнок. Складає малюнок з різних дрібних та середніх деталей. Візуально перевіряє суміші кольорових елементів і деталей малюнка, а також ваги готових тортів і тістечок.

 

Повинен знати: асортимент, рецептури, технологію і режими виготовлення кексів, рулетів, печива, складних видів тортів і тістечок; способи і техніку нанесення складного та багатокольорового малюнка; способи і техніку складання малюнка; види сировини, що використовується для виготовлення кондитерських виробів; правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технічному процесі; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

 

Кваліфікаційні вимоги. Повна або базова загальна середня освіта. Професій-но-технічна освіта з присвоєнням кваліфікації "кваліфікований робітник" за профе-сією кондитера 4-го розряду без вимог до стажу роботи або підвищення кваліфікації і стаж роботи за професією кондитера 3-го розряду не менше 1 року та кваліфіка-ційна атестація на виробництві з присвоєнням 4-го розряду.

 

Приклади робіт. Виготовляння, фарбування, розташування малюнків на кон-дитерських виробах; порціонування, нанесення візерунків; перевіряння ваги конди-терських виробів.

 

5-й розряд

 

Завдання та обов'язки. Виготовляє високохудожні, оригінальні, фігурні. На-ціональні торти, торти на замовлення, набори цукерок, тістечка за спеціально розро-бленими фірмовими рецептурами. Підготовляє і формує складно фігурні тістові за-готовки. Здійснюється складне художнє оздоблення виробів. Складає малюнок з рі-зних дрібних та середніх деталей. Готує і перевіряє якість сировини, начинок, оздоблювальних напівфабрикатів і матеріалів. Підбирає оздоблювальні матеріали за кольором, формою, розмірами. Розробляє рецептури і технології виготовляння фірмових тортів та тістечок.

 

Повинен знати: асортимент, рецептури, технологію виготовлення високоху-дожніх, оригінальних, фігурних, національних тортів, тортів на замовлення; тісте-чок, наборів цукерок; правила і прийоми розроблення рецептур виробів із випече-них, оздоблювальних напівфабрикатів; технологію виготовлення кремів, сиропів, інших оздоблювальних напівфабрикатів; способи і прийоми художнього оздоблення виробів; правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, вироб-ничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду. Їх призначен-ня та використання в технологічному процесі; правила і норми охорони праці, про-типожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

 

Кваліфікаційні вимоги. Вища освіта (молодший спеціаліст) за напрямом під-готовки “Харчова технологія та інженерія” (спеціальність "Технологія харчування") чи професійно-технічна освіта з присвоєнням кваліфікації "кваліфікаційний робіт-ник" за професією 5-го розряду без вимог до стажу роботи або підвищення кваліфі-кації і стаж роботи за професією кондитера 4-го розряду не менше 2-х років та ква-ліфікаційна атестація на виробництві з присвоєнням 5-го розряду.

Останнє оновлення на Четвер, 30 листопада 2017, 12:57
 
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:

Контакти

03680, м. Київ,
вул. Дорога Кільцева, 4-а
тел. (044) 274-12-48;

тел. (044) 406-43-49.

Как правильно класть плитку. Как класть плитку на стену быстро. Класть плитку своими руками. Как выбрать ламинат для квартиры. Какой лучше выбрать ламинат сегодня. Какого цвета выбрать ламинат. Как правильно клеить обои. Как клеить обои на потолок вертикально. Как правильно клеить углы обоями. Интересные самоделки своими руками. Качественные самоделки своими руками фото. Самоделки для дома своими руками. Как сделать потолок в доме. Чем лучше утеплить потолок дома на сегодняшний день. Утепление потолка дома своими руками. Бизнес идеи с минимальными вложениями. Успешные идеи малого бизнеса с нуля. Прибыльные бизнес идеи. Как сделать мебель своими руками. Сделать деревянная мебель своими руками. Сделать мебель своими руками видео. Опалубка для фундамента. Как сделать опалубку для фундамента быстро. Опалубка для фундамента купить.