Офіціант

15.12.2021

Професія: 512 “Офіціант”

Кваліфікація : 3 розряд

Завдання та обов’язки. Готує зал до обслуговування споживачів. Отримує посуд, прибори, столову білизну. Полірує посуд, прибори. Складає серветки різними способами. Здійснює попередню сервіровку столів. Приймає замовлення від споживачів. Отримує страви в роздавальні та в буфеті. Подає страви і напої. Обслуговує неофіційні банкети. Оформляє рахунки і розраховується по них із споживачами. Прибирає використані посуд, прибори. Замінює столову білизну.

Повинен знати: асортимент, рецептури, технологію виготовляння страв і напоїв; кулінарну характеристику страв і напоїв; правила і технічні прийоми обслуговування споживачів; форми складання серветок; правила оформлення столу квітами; види меню, порядок запису страв і напоїв в меню; правила і порядок подавання страв і напоїв, вимоги до їх оформлення і температури, відповідність асортименту винно-горілчаних виробів характеру страв; порядок оформлення рахунків та форми розрахунку із споживачами, в тому числі за кредитними картками; види і призначення посуду, приборів, столової білизни, способи їх зберігання; правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, ЕККА, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, їх призначення та використання в технологічному процесі; правила роботи підприємств громадського харчування; санітарні правила для підприємств громадського харчування; правила роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами; основи психології; принципи професійної етики; іноземну мову в межах розмовного мінімуму; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

Кваліфікаційні вимоги. Повна або базова загальна середня освіта. Професійно-технічна освіта з присвоєнням кваліфікації “кваліфікований робітник” за професією офіціанта 3 розряду або одержання професії безпосередньо на виробництві. Без вимог до стажу роботи.

Сфера професійного використання випускника

Громадське харчування.

Загальні роботи з обслуговування споживачів у підприємствах харчування.

Виготовлення напоїв.

Специфічні вимоги:

Вік: по закінченні терміну навчання – не менше 18 років.

Стать: чоловіча, жіноча.

Медичні обмеження: робота офіціанта протипоказана людям із захворюванням ніг, опорно- рухового апарата, серцево-судинної системи, а також особам зі зниженням слуху і зору, із хронічними інфексійними захворюваннями.

Кваліфікація: 4 розряд

Завдання та обов’язки

Повинен знати: асортимент, рецептури, технологію виготовлення, правила оформлення і відпуску обмеженого асортименту алкогольних, слабоалкогольних коктейлів, напоїв, закусок, страв і кондитерських виробів; температурні режими подавання коктейлів, напоїв, закусок, страв; умови і терміни зберігання кулінарної продукції та покупних товарів; основи національного та безпечного харчування; правила етикету і техніку обслуговування споживачів за барною стійкою та в залі; правила роботи підприємств громадського харчування; правила роздрібної торгівлі алкогольними напоями; правила роздрібної торгівлі тютюновими виробами; форми розрахунку із споживачами, в тому числі за кредитними картками; порядок оформлення рахунків і розрахунку по них із споживачами; правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, ЕККА, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі; правила експлуатації відео та аудіотехніки; іноземну мову міжнародного спілкування в межах розмовного мінімуму; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

Повинен уміти: обслуговувати споживачів: пропонувати, показувати, реалізовувати готові до споживання безалкогольні, слабоалкогольні напої (пиво, фруктові та мінеральні води, соки), кондитерські вироби, закуски, страви. Готувати обмежений асортимент алкогольних та безалкогольних напоїв, холодних і горячих страв, закусок. Складати заявки та отримувати напої, кулінарну продукцію та покупні товари. Відбраковути неякісні товари за органолептичними показниками. Забезпечувати зберігання напоїв, кулінарної продукції та покупних товарів відповідно до термінів і режиму зберігання. Оформляти вітрини та прилавки, утримувати їх у належному стані. Експлуатувати та обслуговувати аудіо та відеоапаратуру. Контролювати додержання споживачами культури поведінки. Вести необхідний облік, складати та здавати товарні звіти. Підраховувати та здавати гроші. Проходити медичне обстеження в установленому порядку.

Загальнопрофесійні вимоги

Повинен:

Поряд з роботами, що внесені до складу відповідного розділу кваліфікаційних характеристик професій, усі робітники повинні:

а) раціонально та ефективно організовувати працю на робочому місці;

б) додержуватись норм технологічного процесу;

в) не допускати браку в роботі;

г) знати й виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, додержуватись норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;

д) використовувати в разі необхідності засоби попередження і усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);

є) знати інформаційні технології.

Вимоги до освітнього рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти

Повна або базова загальна середня освіта без вимог до стажу роботи.

Сфера професійного використання випускника

Громадське харчування.

Загальні роботи з обслуговування споживачів у підприємствах харчування.

Виготовлення напоїв.

Специфічні вимоги:

Вік: по закінченні терміну навчання – не менше 18 років.

Стать: чоловіча, жіноча.

Медичні обмеження: робота офіціанта протипоказана людям із захворюванням ніг, опорно- рухового апарата, серцево-судинної системи, а також особам зі зниженням слуху і зору, із хронічними інфексійними захворюваннями.

Термін навчання – 3 роки

Робочий навчальний план

План навчального процесу

 

Виробнича практика

Учбовий процес здійснюється шляхом поєднання виробничого навчання в майстернях училища та виробничої практики на підприємствах. Для набуття виробничих навичок протягом першого семестру до послуг учнів сучасно обладнана бар – майстерня, де учні мають можливість закріпити теоретичні навички. Відпрацювати прийоми підготовки сировини, приготувати напої, закуски згідно тем програми під наглядом висококваліфікованих майстрів та викладачів.

На виробничу практику в другому семестрі на підприємствах м. Києва учні виходять з багажем теоретичних знань та первинних професійних навичок, що сприяє більш швидкому адаптуванню в різних виробничих колективах.

Серед наших партнерів:

  • мережа ресторанів “Козирна карта”, “Сюрприз”, “Бакара”, “Паради”, “Реприза”, “Жокей”, ТОВ “Лара”, “Капитан Немо”, “Опанас”, “Шереметьево”;
  • мережа ресторанів швидкого харчування – “Три товстуни”, “Смажена картопля”, “Два гуся”, “Релакс”;
  • кафе – “Сатурн”, “Вуди”, “Апшерон”, “Хуторяночка”, “Бахчисарай”, лінія кафе в “Електронмаш”, ДП “Кобза” міської адміністрації, їдальні і мережі шкільних їдалень Святошинського та Подільського районів, міської податкової адміністрації, де учні набувають подальших виробничих навичок та досвіду.

За результатами навчання випускник претендує на отримання диплому державного зразка та здобуття кваліфікації: офіціант 3,4, розряду. Працевлаштовується біля 90 % випускників.